Als men het heeft over een chirurg, dan wordt er meestal gedacht aan iemand die in een ziekenhuis werkt. En dat is in de meeste gevallen ook zo. Er zijn veel verschillende soorten chirurgen. Een aantal voorbeelden zijn hartchirurgen, neurochirurgen (operaties van het brein) en algemeen chirurg.

Deze zijn redelijk bekend en hebben vaak met de gezondheidszorg te maken. Wanneer mensen ziek zijn en een operatie nodig hebben, worden deze mensen ingezet. Het is zeer precies werkt en er is veel ervaring en training voor nodig om chirurg te worden. Natuurlijk kan het een heel erg mooi beroep zijn. Een andere vorm van chirurgie is de plastische chirurgie.

Cosmetische ingrepen

cosmetisch
Vrouwen zien er graag mooi uit.

Dit zijn chirurgen die aanpassing aan het lichaam doen die voornamelijk cosmetisch van aard zijn. Zo is de plastische chirurgie overigens niet begonnen. Het is ooit ontwikkeld om oorlogswonden van soldaten aan te passen en te zorgen dat de soldaten er weer enigszins toonbaar uit kwamen te zien. Alhoewel dit nog steeds een onderdeel van de plastische chirurgie is, wordt er voor cosmetische aanpassingen ook wel gesproken over cosmetische chirurgie. Vaak wordt dit uitgevoerd in een (privé) kliniek waar de plastisch chirurgen werkzaam zijn. Soms full time, en soms doen de chirurgen de cosmetische chirurgie naast hun reguliere baan.

Verschillende ingrepen

Er zijn vele ingrepen die kunnen worden gedaan. Een zeer bekende is toch wel de borstvergroting. Een ingreep dit eigenlijk voor zich spreekt. De maat en omvang van de borsten kan worden vergroot. Vaak wordt er gekozen om een zogenaamde prothese in te brengen, vaak van silicone. Maar tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden voor een grotere cup maat. Door vet weg te halen middels liposuctie op plekken waar het ongewenst is en vervolgens te injecteren in de borsten, kan de borstvergroting ook worden gerealiseerd. Dit wordt ook wel de lipofilling genoemd. Natuurlijk zitten er ook aan de plastische chirurgie ingrepen bepaalde risico’s. Het is daarom belangrijk om altijd goed advies in te winnen alvorens u een beslissing neemt. Vraag advies en laat u voorlichten door een arts.